15. Αρχιτεκτονική Τοπίου σε Αρχοντική Φάρμα στο Μιλάνο

Logo G&K Skiadopoulos and Partners

G&K Skiadopoulos and Partners

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ | ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ | ΣΤΑΤΙΚΑ | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

 

Αρχιτεκτονική Τοπίου σε Αρχοντική Φάρμα στο Μιλάνο

Ομάδα Εργασίας: Γιώργος Σκιαδόπουλος (Ελλάδα), Ting Wang (Ταιβάν), Alena Sokhrannova (Ρωσία)

Το έργο μας έγινε σε συνεργασία με την Ιταλική κυβέρνηση και ιδιωτικούς φορείς. Αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιαστικού πλάνου, σκοπός του οποίου είναι η αποκατάσταση και επανάχρηση 100 μεγάλων αρχοντικών φαρμών γύρω από την πόλη του Μιλάνου. Απώτερος στόχος είναι η εμπορική αξιοποίησή αυτών των μεγάλων ιστορικών ιδιοκτησιών, δίνοντας τους κυρίως χρήσεις ξενοδοχειακού χαρακτήρα ενόψει της EXPO 2015 που θα διεξαχθεί στο Μιλάνο. Η έκθεση θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και μαζί με την έκθεση της Σαγκάης αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες εκθέσεις αντίστοιχου χαρακτήρα στον κόσμο.

Ουσιαστικά ο σχεδιασμός μας αποτελείται από 2 αλληλοσυνδεόμενα τμήματα: τοπιακές διαμορφώσεις στον υπαίθριο χώρο της φάρμας και επανάχρηση ενός υπόστεγου χώρου που χρησιμοποιείτο στο παρελθόν για τη φύλαξη των ζώων και των εμπορευμάτων.

Οι τοπιακές διαμορφώσεις αποτελούνται από χώρο στάθμευσης 56 οχημάτων, οδεύσεις και μονοπάτια σε όλη την έκταση της φάρμας, έχοντας έντονο το υγρό στοιχείο στη σύνθεσή τους, υπαίθρια θεατρική διαμόρφωση, υπαίθρια παιχνίδια για παιδιά, καθιστικούς χώρους και οργανωμένο σχεδιασμό βιοδυναμικών, οργανικών και ομοιοπαθητικών καλλιεργειών με ειδικά διαμορφωμένες προσβάσεις που προορίζονται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Στον υπόστεγο χώρο σχεδιάστηκαν εγκαταστάσεις που φιλοξενούν το χώρο υποδοχής, καθώς και περιοδικές εκθέσεις οι οποίες ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις δραστηριότητες που υπάρχουν σε όλη την έκταση της φάρμας.